FILMKLUBBEN

'De Smukke og Særlige' er Biffens egen filmklub for prisvindende og anmelderroste premierefilm. Filmene er håndplukket af Biffens personale, og det er film, der ofte kun kan ses i art cinemas som Biffen. Smukke, særlige og originale film, som fortjener et stort publikum. 

Billetter til de enkelte filmvisninger sættes løbende til salg.

 

MEDLEMSKAB 2025

Medlemskab kan købes online via NemTilmeld eller i Biffens Café.

Ved køb af medlemskab (50 kr.) får du et klippekort til alle sæsonens 5 film. Hvert klip giver dig ret til filmklubvisningen søndag eftermiddag til en pris á 50 kr. inkl. en kop kaffe (samt oplæg eller sødt til ganen). Du kan alternativt se filmen til de ordinære visninger. Der kan forekomme tillæg ved helaftensfilm.

 

NYHEDSBREV

Hold dig orienteret om filmene og eventuelle ændringer via filmklubbens nyhedsbrev. Tilmeld dig 'De Smukke og Særlige's nyhedsbrev ved at påføre din mailadresse, når du køber dit medlemskab. 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

Spørgsmål: stine@biffen.eu.

PROGRAM FORÅR 2025

Vi har glædet os til at kunne præsentere programmet for foråret 2025. Et program med fem nøjsomt udvalgte film, der på hver sin måde er smukke og særlige. En død træskulptur bliver vakt til live; håbet om at kunne genopbygge sit liv et nyt sted; et venskab på tværs af generationer; vores egen fejlbarlighed; og en lærer som satte dybe spor hos sine elever. Fem meget forskellige film, der fuldt ud lever op til filmklubbens navn 'De Smukke og Særlige'.

TILMELDING VIA NemTilmeld: 

DAHOMEY

Søndag 12. januar kl. 16. Forpremiere.

Filmen introduceres af Flemming Møller Mortensen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, udenrigs- og udviklingsordfører, samt tidligere minister.

En død træskulptur bliver vakt til live og fortæller sin historie, mens den sammen med 25 andre kulturgenstande rejser fra Frankrig tilbage til hjemlandet Benin - det tidligere kongerige Dahomey - som de blev plyndret fra. Ved ankomsten til Benin, bliver kunstværkerne genstand for en eksistentiel debat om kulturhistorie og kulturel identitet blandt flere generationer af beninere. Hvad betyder kunstværkerne for beninerne i dag? Hvordan skal de bevares og udstilles? Og har hjemkomsten en tilgivende effekt i forhold til den gamle kolonimagt Frankrig eller aktiverer filmens hovedperson, den døde træskulptur, nærmere en ny bevidsthed om et nedarvet traume hos beninerne? Filmen bliver i sig selv et afgørende indspark i en international debat om kulturarv og vores kolonialistiske fortid, som gør, at der i dag stadig findes tusindvis af afrikanske kunstværker og kulturgenstande på museer over hele Europa.

Fransk-senegalesiske Mati Diops poetiske og debatskabende post-koloniale værk vandt Guldbjørnen på Berlinalen 2024, og den er udvalgt som Senegals officielle Oscarkandidat 2025.

Premiere 16. januar

 

THE BRUTALIST

Søndag 2. marts kl. 18:20 (der er indlagt en kort pause i filmen)

Mikkel Abel, filmjournalist og podcastvært hos Moovy, introducerer filmen. Vi byder på et glas vin i pausen.

Den visionære arkitekt László Toth emigrerer fra efterkrigstidens Europa til Amerika for at genopbygge sit liv, sit arbejde, og sit ægteskab med konen Erzsébet, som skiftende grænsedragninger og regimer under krigen har holdt ham adskilt fra.

I et nyt og fremmed land slår László sig ned i Pennsylvania, hvor den velhavende og fremtrædende industrimand Harrison Lee Van Buren opdager hans talent for at bygge. Men magt og arv har store omkostninger ...

OBS. tillæg ved helaftensfilm. En billet til denne film koster 65 kr. ved fremvisning af medlemskort.

Premiere 27. februar

SOLITUDE

Søndag 16. marts kl. 16:00

Der serveres kaffe i caféen før filmen

Et venskab på tværs af generationer transformerer tilværelsen for to ensomme utilpassede sjæle i den islandske filmskaber Ninna Pálmadóttirs charmerende og rørende film.

Gunnar lever et roligt liv på landet i Island, men bliver af staten tvunget til at sælge sin bolig. Han efterlader alt, flytter modvilligt til hovedstaden og begynder en slags nyt liv i en lejlighed. Men her er han endnu mere isoleret, end i sit gamle hus - i hvert fald, indtil hans i første omgang dårlige forhold til sin nabo, Ari, udvikler sig til venskab. Det faktum, at den midaldrende Gunnars nye ven kun er 10 år gammel, betyder, at deres forbindelse risikerer at fremkalde frygt og mistanke. Men det, der gør SOLITUDE så speciel og bevægende, er, hvor kraftfuldt den formidler værdien af ​​dette bånd.

Med udgangspunkt i manus af instruktør og manuskriptfortatter Rúnar Rúnarsson – “Volcano” (2011) og “Lysbrud” (2024) – præger Pálmadóttir sin film med varme, rige nuancer og stor følsomhed. På sin egen stille måde fejrer SOLITUDE den trøst og omsorg, som en uventet forbindelse kan give, især for to ensomme utilpassede personer, der godt kan bruge lidt (eller meget) mere venlighed i deres liv.

Premiere 13. marts

DET ANDET OFFER

Søndag 13. april kl. 16:00

Søren Valgreen Knudsen - læge, ph.d. og forperson for Dansk Selskab for Kvalitet i Sundhedssektoren (DSKS), indleder filmen.

I "Det andet offer" følger vi den dygtige læge Alexandra (Özlem Saglanmak), der under en hektisk vagt på neurologisk afdeling påtager sig et ekstra ansvar. Hendes valg får fatale følger, da et fejlskøn ender i en tragedie. Som skylden spreder sig blandt alle involverede, må Alex drage konsekvenserne af sine beslutninger og konfrontere sin egen magtesløshed. Med et intenst portræt af den menneskelige natur, inviterer filmen os til at reflektere over vores egen fejlbarlighed og styrken i at acceptere kontroltabet som et menneskeligt vilkår.

Premiere 10. april

LÆREREN SOM LOVEDE HAVET

Søndag 4. maj kl. 16:00

Biffen byder på en lille cortado før filmen

LÆREREN SOM LOVEDE HAVET er et elegant og rørende historisk drama, der går direkte i hjertet. Baseret på den sande historie om læreren Antoni Benaiges og det bånd han skabte med sine elever i et Spanien på kanten af Den Spanske Borgerkrig. En krig der satte ar i den spanske befolkning, der den dag i dag stadig ikke er helet.

I 1935 bliver Antoni Benaiges ansat som skolelærer i en lille landsby i Burgos i det nordlige Spanien. Med nye undervisningsmetoder og sin varme personlighed, danner han hurtigt et stærkt venskab med sine unge elever, og han giver dem et helt særligt løfte: At han vil tage dem med ud og se havet for første gang i deres liv. 75 år senere kommer en ung kvinde på sporet af den ufortalte og gribende historie, der viser sig at have forbindelser til hendes egen oldefar, som forsvandt sporløst under krigen.

Filmen blev nomineret til hele 5 spanske Goya-priser.

Premiere 1. maj

 PROGRAM EFTERÅR 2024

Vi har glædet os til at kunne præsentere programmet for efteråret 2024. Et program der endnu en gang er spækket med fantastiske filmoplevelser fra nær og fjern. En livsbekræftende svensk dokumentar; historien om den fascinerende kvinde bag den ikoniske gule etiket på champagneflasken; en visionær gennemgang af arkitekturhistorien; en iransk kvindelig judokæmpers kamp for guldet og et land i forandring. Fem film der fuldt ud lever op til filmklubbens navn 'De Smukke og Særlige'.

DEN SIDSTE REJSE

Søndag 8. september kl. 16. Forpremiere.

Vi byder på kaffe og kanelbullar fra Othello Bageriet før filmen

Den sidste rejse er en livsbekræftende og rørende film om at genfinde livsgnisten og om den stærke kærlighed mellem børn og forældre, fortalt med masser af humor og menneskelighed. 

Efter 40 år som populær fransklærer i Köping, går Lars Hammer på pension med planer om en skøn tredje alder med rejser og oplevelser med hustruen Tiina. Men i stedet for at nyde de mange glæder, hans nye liv kunne byde på, bliver Lars i stedet mere og mere passiv og tilbringer det meste af sin tid hjemme i lænestolen, mens Tiina og sønnen Filip har mere end svært ved at genkende den livsglade mand og far, der altid har fyldt meget i deres liv.

Premiere 3. oktober

 

DEN GULE ENKE

Søndag 13. oktober kl. 16.

Der serveres kaffe før filmen. Efter filmen kan du nyde et glas Veuve Clicquot champagne fra Skjold Burne.

I 'Den gule enke' vækker den amerikansk/canadiske forfatter Tilar J. Mazzeo - for første gang - den fascinerende kvinde bag den ikoniske gule etiket til live: Barbe-Nicole Clicquot Ponsardin. Efter hendes mands alt for tidlige død, trodsede hun alle konventioner ved at overtage tøjlerne i den vingård, som de sammen gjorde alt for at gøre til en indbringende og velanskrevet succes i champagneproduktion. Filmen er instrueret af Thomas Napper, som tidligere har arbejdet med instruktør Joe Wright. I hovedrollen ses Haley Bennett som enken med de store ambitioner og idéer.

Premiere 10. oktober

 

ARCHITECTON

Søndag 3. november kl. 16:00 og 16:30. Forpremiere.

Line Nørskov Davenport, arkitekt og udstillingsdirektør hos Utzon Center indleder filmen

Flere tusind års arkitekturhistorie er vævet sammen i Kossakovskys visionære storfilm, der næsten uden dialog - men med billeder så skarpe som flintesten og en lydside så massiv som en kugledyne -  Er en cinematisk totaloplevelse, der undersøger flere tusind års arkitekturhistorie. Fra de to tusind år gamle ruiner af tempelbyen Baalbek i Libanon til de sønderskudte boligblokke i Ukraine, og helt ned i de geologiske lag, hvor civilisationens byggesten bogstaveligt talt kommer fra. En imponerende smukt, billedfilosofisk studie i den episke skala.

Premiere 7. november

 

TATAMI

Søndag 17. november kl. 16. 

Biffen byder på kaffe før filmen

Den kvindelige, iranske judokæmper Leila og hendes træner Maryam rejser til Judo World Championship fast besluttet på at vinde Irans første guldmedalje. Midtvejs i turneringen får Leila og Maryam dog et ultimatum fra Den Islamiske Republik, som vil have Leila til at fingere en skade og tabe. 

Med sin egen og sin families frihed i fare, står Leila over for et umuligt valg: foregive en skade og følge det iranske regime, som Maryam opfordrer hende til at gøre, eller trodse dem begge og kæmpe videre for guldet.

Premiere 7. november

 

MUNKEN OG GEVÆRET (THE MONK AND THE GUN)

Søndag 8. december kl. 16

Biffen byder på Suja (Bhutanesisk smørte) før filmen

Bhutan, 2006. Moderniseringen er endelig kommet. Bhutan bliver det allersidste land i verden, som får adgang til internet og fjernsyn, og tiden er nu inde til den største ændring af dem alle: Demokrati. For at oplyse befolkningen om, hvordan man afgiver sin stemme, organiserer myndighederne et falsk valg som de kan øve sig i. Men det er er en udfordring at få folk registreret som vælgere i de isolerede regioner, hvor menneskerne ikke engang kender sin fødselsdato! Da valgets observatør rejser til det ydre, landlige Bhutan, hvor religion er mere populær end politik, opdager hun, at en munk er ved at planlægge en mystisk ceremoni til valgdagen.

Premiere 5. december