LOVE LIFE

Premiere: 28. september
Sprog: Japansk
Genre: Drama
Instruktør: Kôji Fukada
Skuespillere: Win Morisaki, Fumino Kimura og Kento Nagayama.

LOVE LIFE er instrueret af Koji Fukada og nomineret til Guldløven i Venedig 2022. Historien er inspireret af Akiko Yanos sang fra 1991. Fukada er især kendt for HARMONIUM, der i 2016 blev belønnet med Juryprisen, Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes. Filmen fik efterfølgende premiere i Danmark som Månedens Film i Cinemateket.

Taeko bor sammen med Jirô i en større provinsby i det moderne Japan. Fra et tidligere forhold har hun sin kvikke, seksårige søn, Keita. De er ved at fejre Jiros far, da en ulykke tager livet af den lille dreng. Tragedien bringer spøgelser fra fortiden frem i lyset. Ikke kun hendes forhenværende mand, koreaneren Park, drengens forsvundne far, der både er døv og hjemløs men også de bånd, der bandt dem sammen viser sig måske ikke helt så stærke. Imellem dem står samtidig Jirôs forældre, der aldrig har accepteret, at deres søn giftede sig med en kvinde som Taeko, mens Jirô selv får øje på en refleksion i spejlet, han umuligt kan bryde sig om. Taeko kæmper i sorg og fortvivlelse mod fordommene, bebrejdelserne og tabet af sin søn, imens hun klynger sig til en flig af håb for fremtiden, da hun i det stille påtager sig at hjælpe Park med at komme på ret køl.

MADELEINES PARIS

Premiere: 28. september
Sprog: Fransk
Genre: Drama
Instruktør: Christian Carion
Skuespillere: Line Renaud og Dany Boon

Hjertevarm og gribende skæbnefortælling fra byernes by.

92-årige Madeleine bestiller en taxa, der skal køre hende til det hjem, hvor hun skal tilbringe sin sidste tid. Taxachaufføren Charles, der henter Madeleine, har et godt hjerte, men kæmper med det hele – også med økonomien. Da Madeleine ikke har travlt med at komme frem, tager de en lang omvej gennem Paris’ fantastiske gader. En tur der udvikler sig til at blive uforglemmelig for dem begge. Sløret løftes for Madeleines forbløffende liv, og et unikt venskab spirer mellem de to. Et venskab der ændrer deres liv for altid. Med lige dele latter og tårer er ’Madeleines Paris’ en uimodståelig fortælling om livets forunderlige veje.

MADELEINES PARIS er instrueret af Christian Carion, der også stod bag det Oscar-nominerede drama ’En dag uden krig’. I hovedrollen ses den franske sanger og skuespillerinde, Line Renaud, der startede sin karriere på det verdensberømte teater Moulin Rouge.

BASTARDEN

Premiere: 5. oktober
Sprog: Dansk
Genre: Historisk drama
Instruktør: Nikolaj Arcel
Skuespillere: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Gustav Lindh og Kristine Kujath Thorp.

Den fattige soldat Ludvig Kahlen ankommer i 1755 til den golde Jyske hede med et eneste mål; At følge kongens kald om at opdyrke jorden og derved selv opnå rigdom og ære. Men Kahlen får hurtigt en fjende. Den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, som er enehersker på egnen, mener, at heden tilhører ham og ikke kongen. Da De Schinkels fæstebonde stikker af sammen med sin hustru Ann Barbara og søger tilflugt hos Kahlen, sætter godsejeren alt ind for at drive Kahlen væk og samtidig få en grusom hævn. Kahlen bøjer sig ikke, men tager stædigt den ulige kamp op og risikerer nu både sit liv, men også båndet til den lille umage familie, som er opstået omkring ham på heden.

REBEL

Premiere: 5. oktober
Sprog: Fransk / Arabisk
Genre: Action-thriller
Instruktør: Adil El Arbi og Bilall Fallah
Skuespillere: Aboubakr Bensaihi, Lubna Azabal og Tara Abboud

Da Kamal beslutter sig for at ændre sit liv til det bedre, forlader han Belgien for at hjælpe krigsofre i Syrien, men efter ankomsten til krigszonen tvinges han til til at tilslutte sig en milits og efterlades strandet i Raqqa. Tilbage i Belgien bliver hans lillebror Nassim hurtigt et let bytte for radikaliserede ekstremister, der lover at genforene ham med broderen. Deres mor, Leila, må nu kæmpe for beskytte det eneste, hun har tilbage: Sin yngste søn.

De belgisk-marokkanske og muslimske filmskabere Adil og Bilall opnåede første gang opmærksomhed i 2015 med filmen Black, der havde premiere på filmfestivalen i Toronto. Derudover har de instrueret Gangsta og Bad Boys for Life med Will Smith og Martin Lawrence i hovedrollerne, hvor sidstnævnte indtjente over 426 millioner dollars. På TV-siden er de involveret i den roste serie Snowfall, samt Netflix-serien Soil. For nylig har de instrueret piloten og yderligere afsnit af den længe ventede serie Ms. Marvel med Iman Vellani i hovedrollen, ligesom de i øjeblikket arbejder på DC’s Batgirl med Leslie Grace.

THE MIRACLE CLUB

Premiere: 12. oktober
Sprog: Engelsk
Genre: Drama, komedie
Instruktør: Thaddeus O'Sullivan
Skuespillere: Maggie Smith, Kathy Bates og Laura Linney.

THE MIRACLE CLUB er en hjertevarm fortælling om hverdagens små mirakler. Maggie Smith, Kathy Bates, Laura Linney og Agnes O’Casey er strålende selskab, som de fire kvinder, der bevæger sig ud på en rejse de sjældent vil glemme. Lily, Eileen og Dolly lever en rolig tilværelse med deres tidskrævende ægtemænd i en forstad til Dublin i 1960’ernes Irland. Pludselig får de chancen for at rejse til Lourdes, hvor besøgende valfarter til for at opnå personlige mirakler. Men da Chrissie dukker op i landsbyen til sin mors begravelse, ripper det op i gamle sår. Hun beslutter sig for at tage med til Lourdes, selvom hun ikke har set sin mors veninder, siden hun forlod byen som teenager. Det bliver hurtigt klart, at tiden ikke læger alle sår, men måske er miraklernes tid alligevel ikke helt forbi?

KALD MIG LUCIA

Premiere: 12. oktober
Sprog: Spansk
Genre: Drama
Instruktør: Estibaliz Urresola Solaguren
Skuespillere: Sofía Otero, Patricia López Arnaiz og Ane Gabarain.

Estibaliz Urresola Solagurens debutfilm havde verdenspremiere i Berlin, hvor den bl.a. vandt Sølvbjørnen for bedste skuespiller (fantastiske Sofía Otero, som blot var otte år gammel, da filmen blev indspillet) og festivalens publikumspris - kåret af Berliner Morgenposts læserjury. Mens faren bliver på sit job i byen, tager Aitor (Otero) med moderen ud i de baskiske bjerge for at holde sommerferie hos bedstemoderen. Aitor foretrækker kælenavnet Cocó og nægter at lade sit hår klippe. Hvilket ikke møder lige stor forståelse alle vegne, så han må mestendels selv bakse med sin identitet og vej frem i livet – med moralsk støtte fra moderens tante, som plejer sine bistader på den skrånede bjergsider og ved et og andet om både den menneskelige natur og naturen, som omgiver os.

KILLERS OF THE FLOWER MOON

Premiere: 19. oktober
Sprog: Engelsk
Genre: Western, krimi, historiskdrama
Instruktør: Martin Scorsese
Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Jesse Plemons, Robert De Niro og Brendan Fraser

"Killers of the Flower Moon" foregår i 1920'ernes Oklahoma og skildrer morderne på Oasage-folket, som var blevet rige af den olie, der blev fundet under deres reservat. “Killers of the Flower Moon” er instrueret af Martin Scorsese og manuskriptet er skrevet af Eric Roth og Scorsese, baseret på David Granns bestseller af samme navn. I hovedrollerne ses Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Lily Gladstone, Jesse Plemons, Cara Jade Myers, JaNae Collins, Jillian Dion og Tantoo Cardinal.

HYGGE!

Premiere: 26. oktober
Sprog: Dansk
Genre: Drama, komedie
Instruktør: Dager Kári
Skuespillere: Sofie Torp, Joachim Fjelstrup, Jesper Groth, Nicolai Jørgensen, Andrea Heick Gadeberg, Olivia Joof Lewerissa, Thue Ersted Rasmussen

Syv venner mødes til en overdådig middag i et idyllisk sommerhus. Scenen er sat til en skøn aften med god mad, dejlig vin og ikke mindst masser af hygge. Men under overfladen lurer en række tikkende bomber af hemmeligheder og intriger, og en farlig selskabsleg får glansbilledet til at slå revner. Vennerne forsøger krampagtigt at bevare den gode stemning, alt imens en lavine af skeletter vælter ud af skabet og truer med at vende op og ned på alting. HYGGE! er en morsom, spiddende og tankevækkende dramakomedie, der både giver danskerbegrebet "hygge" en kærlig overhaling, men i høj grad også sætter fokus på hvordan vi egentlig omgås hinanden i dag - som familie, venner og mennesker. Filmen er instrueret af Dagur Kari og spækket med et stjernecast bestående af Sofie Torp, Joachim Fjelstrup, Olivia Joof, Nikolaj Jørgensen, Jesper Groth, Thue Ersted Rasmussen og Andrea Heick Gadeberg.

SONGS OF EARTH

Premiere: 2. november
Sprog: Norsk
Genre: Dokumentar
Instruktør: Margrethe Olin

Norges monumentale bjerglandskaber danner rammen om årets absolut største naturoplevelse i biografen. En storslået, eksistentiel rejse med filmskaberens forældre som menneskelig målestok, og med jordens urkræfter ulmende i fjeldet.
Det bliver ikke meget større end ‘Songs of Earth’. Norske Margreth Olin har skabt et overvældende, cinematisk værk om livet, døden, naturen og om simpelthen at være til stede i verden. Med Norges svimlende smukke bjerglandskaber som sin monumentale ramme indleder Olin en eksistentiel rejse med hendes egne, aldrende forældre som den menneskelige målestok ude i de umådelige vidder. Her har deres slægt altid levet side om side med naturen. Også når jordens urkræfter har vist sig fra sine mest nådesløse sider. Forældrenes kærlighed og livslange loyalitet vidner med stilfærdig ro om hvordan ydre omgivelser og indre rum giver genlyd i hinanden. Men selv ikke det mest klippefaste fjeld er uforanderligt – og slet ikke i en tid som vores. Detaljegraden i Olins lyriske og visionære billeddigt til sin hjemstavn er overgår nærmest alt andet, man har set på det store lærred.

LÆRERVÆRELSET

Premiere: 9. november
Sprog: Tysk
Genre: Drama
Instruktør: Ilker Çatak
Skuepillere: Leonie Benesch, Eva Löbau, Leonard Stettnisch og Sarah Bauerett

Carla Nowak (29) er en ung folkeskolelærer, der underviser 7. klasse i gymnastik og matematik. Forskellen på Carla og så mange andre er hendes idealistiske tilgang til lærergerningen, men en række tyverier gør livet surt for alle på lærerværelset. Da en dreng med tyrkisk baggrund bliver anklaget og groft ydmyget foran hele klassen, beslutter Carla sig for at undersøge sagen nærmere. Ved hjælp af kameraet på sin computer og til alles overraskelse, viser det sig, at tyven måske i virkeligheden nærmere er sekretæren Friederike Kuhn (47), men her opstår så det helt store dilemma. Friederike er nemlig mor til en af hendes dygtigste elever, Oskar på 13 og det er ikke det eneste, for hvor langt kan man i virkeligheden tillade sig at gå?
Carla indser hurtigt, at situationen er ved at løbe helt løbsk. Friederike reagerer ganske overraskende på konfrontationen og Carla må også tage sig af situationen, hun har skabt i forhold til Oskar, hvis klassekammerater er begyndt at kalde ham for søn af en tyv.

Vinder af 5 German Film Awards 2023 for Bedste Film, Bedste Instruktion, Bedste Manuskript, Bedste Kvindelige Skuespiller og Bedste Klip. Vinder af Label Europa Cinemas, Art House Cinema Award - Bedste Film, Panorama, Berlin Film Festival 2023.