OPERA I BIFFEN

Oplev nogle af de største operaer på det store lærred når vi viser Opera i Biffen. Henover 4 søndage kan du få spektakulære operaoplevelser fra Arena di Verona, Paris Operaen og Wiens Volksoper.

Der kan købes billetter online og i Biffens billetsalg.

 

HAMLET FRA PARIS OPERA 2023

Søndag den 8. oktober kl. 19:00

Den stærke og verdensberømte historie om Hamlet og Ofelia udspilles mellem de modstående poler af reelt og forstilt vanvid, kærlighed og hævn. Efter mordet på sin far er Hamlet imod ægteskabet mellem sin mor og sin onkel, på bekostning af sin elskede og sig selv.

Instruktøren Krzysztof Warlikowski fører os ind i en mareritsagtig gal moderne verden. Dirigent er Thomas Hengelbrock. Det er en stjernebesætning med Ludovic Tézier som Hamlet (en af verdens bedste baritoner) og stjernesopranen Lisette Oropesa som Ofelia, samt Eve-Maud Hubeaux som Gertrude og Jean Teitgen som Kongen.

Med baggrund i historien skabte Ambroise Thomas sin Grande opera i 5 akter. Ambroise Thomas lader Hamlet overleve og udråbe til konge, efter han har dræbt stedfaren Claudius. Ligeledes har faderens spøgelse en fremtrædende rolle.

Inspireret af de musikalske og dramaturgiske former for fransk Grand opera, præger komponisten historien med en intensitet, der bidrager yderligere til partiturets skønhed.

Uropførelsen af Hamlet fandt sted i Paris 1868. Det vakte fuore og forargelse i England, at en franskmand havde skabt Hamlet om til en opera og ændret i handlingen.

Varighed: 3:05 uden pause.

 

CARMEN FRA ARENA DI VERONA 2022

Søndag den 19. november kl. 19:00

Carmen handler om dragonen Josés altopslugende kærlighed til sigøjnersken Carmen, der driver ham ud i forbrydelse. Han bliver desertør, smugler samt røver, og til sidst dræber han sin elskede, da hun ikke vil have ham. Over for ham står en stærk kvinde Carmen, for hvem friheden til selv at vælge kærligheden betyder mere end selve livet. 

Det er en af verdens mest spillede operaer, der her præsenteres i anledning af den nu afdøde italienske film- og sceneinstruktør Franco Zeffirellis 100 års fødselsdag. For at fejre fødselsdagen blev hans tre versioner af Carmen for første gang sat sammen i en "best of"-version. 

Sidesættet malet til førsteudgaven og det store antal mennesker og brede bevægelser, der prægede den originale produktion, er sat tilbage på scenen. Højdepunkter fra iscenesættelserne fra 2003 og 2009 er dygtigt kombineret med dette. 2022-produktionen er derfor noget, der aldrig er set før, som endda medtager scenografiens elementer, der ikke er blevet realiseret i de tidligere iscenesættelser, men som oprindeligt var planlagt af Zeffirelli. 

Efter mange verdensomspændende succeser som Carmen får Elīna Garanča nu sin længe ventede debut på verdens største operascene, den næsten 2.000 år gamle Arena di Verona. Med sig har hun Brian Jagde, Claudio Sgura, Maria Teresa Leva. Dirigent er Marco Armiliato. 

Crescendo-Magazine skrev: "Med perfekt diktion er Elīna Garančas boheme et sandt scenedyr, der laver med grin med livet med glans, håner sin kæreste, som lige er kommet ud af fængslet, med sarkastisk 'taratata' og derefter vover at møde en ugunstig skæbne med en usandsynlig selvtillid." 

Varighed: 2:54 uden pause.

 

IOLANTA OG NØDDEKNÆKKEREN FRA WIENS VOLKSOPER 2022

Søndag den 10. december kl. 19:00

 

Iolanta er en blind prinsesse, som en berømt læge måske kan helbrede, men først efter at hun erkender sin blindhed. Hendes far ønsker ikke at fortælle hende om den seendes verden. Instruktøren Lotte de Beer: ”I sin blindhed lever Iolanta med en magisk fantasi af alt, hvad der omgiver hende. Nøddeknækkeren og danserne fra Wiener Staatsballett viser os Iolantas verdensopfattelse af hendes indre øje.” - Men der kommer et tidspunkt i livet, hvor du skal beslutte dig for, om du vil forblive en blind prinsesse eller se verden i al dens ufuldkommen-hed.” 

Da Tjajkovskij havde premiere på sin berømte ballet Nøddeknækkeren i Sankt Petersborg for 130 år siden, blev den præsenteret som en dobbeltforestilling, som standard var dengang, sammen med operaen Iolanta. Volksoper Wien, der er en del af hjemstedet for den berømte Wiener Staatsballett, besluttede under den nye musikchef Omer Meir Wellber at præsentere begge værker igen på én aften, men ikke som to separate værker, men ved at smelte de to værker sammen til ét. Denne produktion spiller på forkant med fantasi og virkelighed, af at være barn og at være voksen, af opera og dans. Kort sagt: det er et familieshow ind til kernen. 

Kunstnere: Olesya Golovneva, Stefan Cerny, Georgy Vasiliev og Wiener Staatsballett 

Varighed: 1:37 uden pause.