Kold Vinter (Rumænien) kl. 11

Rumænske Matthias arbejder på et slagteri i Tyskland, men er nødt til at stikke af få dage før jul, da han giver en racistisk formand et hårdt slag i ansigtet efter at være blevet kaldt en doven sigøjner. Hjemme i den lille by i den transsylvanske region er han pludselig selv gået hen og blevet en fremmed overfor sin kone Ana og sønnen Rudi, der kort forinden er blevet traumatiseret efter en mystisk begivenhed ude i skoven, som har efterladt den 8-årige dreng tavs og bange. Hvad har den lille dreng set? En farlig fremmed, måske et vildt dyr eller er det nærmere, som en senere tegning angiver, et dystert forvarsel?

Matthias forsøger alt for at mande sin søn op, rive ham ud af Anas overbeskyttende favntag, men den skræmte dreng viger bort. Matthias har desuden rigeligt at se til, da hans syge, gamle far Otto ikke er i stand til at tage vare på sig selv og får brug for en hjernescanning, som ligger til grund for filmens originaltitel, for at klarlægge hvad, der ligger under overfladen. Herudover får han sit hyr med elskerinden Csilla, som i hans fravær er gået hen og blevet leder af en lille brødfabrik, der trods EU-støttemidler i mangel af lokal arbejdskraft, har måttet søge hjælp langvejs fra. Således ankommer to arbejdsomme mænd fra Sri Lanka, som det meste af lokalbefolkningen straks fatter antipati mod. Samfundet er ellers rigeligt multietnisk, tysksprogede og etniske ungarer har boet side om side i fordragelighed med rumænere de seneste mange år, men nu begynder det at koge over. Xenofobi er afsky, foragt eller ligefrem frygt for fremmede kulturer og lige netop her i det gamle Transsylvanien, Bram Stokers Dracula-land, ulmer det store had og man øjner bestemt også referencer til Mary Shelleys Frankenstein, da hele byen samles til et stormøde. Herefter er der ildevarslende nyt.

 

Papicha (Algeriet) kl. 13:30

Hvis du synes, at en film uden power er som kaffe uden koffein, så er PAPICHA filmen for dig. Den gnistrer af farve og livskraft, giver fuckfingeren til mørkemænd og mænd temmelig generelt – og så udspiller den sig i de turbulente 1990´erne i Algeriet, hvor islamistiske terrorgrupper spredte skræk og ødelæggelse.

Den unge kvinde Nedjma lever ikke op til konservative idealer om, at kvinder skal dækkes til, spærres inde og have en grydeske i hånden. Hun vil tværtimod klæde sig sensuelt på, være modedesigner og lave et offentligt show med sine veninder på catwalk´en. Og hendes konfrontatoriske vilje er til at tage at føle på: Kollektionen udvikler hun på basis af det stofkvadrat, man laver hijab af!
Mounia Meddours film er fuld af girl power og ungdommelig energi. Vi mærker den fysiske lettelse med dem, når pigerne boltrer sig i havet, lægger make-up på hinanden og går på diskotek. Men den er ikke rosenrød. Mandlige butiksindehavere chikanerer hende, lærerinden på skolen modarbejder hende af angst for de repressalier, naboen er en ulmende voldtægtsmand, og en veninde havner i dybe problemer efter at være blevet gravid uden for forlovelse. Nedjmas uforstående kæreste prøver at lokke hende til udlandet, og bedst som man ikke skulle ikke tro, kønskløften kunne graves dybere – så viser det sig, at det kan den.

´Papicha´ er langt hen ad vejen selvbiografisk, og dens brændende engagement smitter. ´Papicha´ er, som New York Times skriver, en film, hvis ekstreme skift i tonefald – fra munterhed til traume, fra ømhed til tragedie – kun gør den endnu mere rørende.´ Mounia Meddour er en ny, spændende feministisk stemme i filmkunsten, som vi kommer til at høre mere til.

Decision to Leave (Sydkorea) kl. 15:45

Den sydkoreanske thriller 'Decision to Leave' handler om en detektivs møde med en mystisk kvinde, da han skal efterforske hendes mands død.

Den søvnløse politiofficer Hae-joon klager over, at der er alt for langt mellem mordsagerne, men et mystisk dødsfald kan måske give ham arbejdsglæden tilbage: En klatrer er drattet ned fra en høj klippe, og offerets forføriske enke, Seo-rae, virker mistænkeligt cool omkring det hele. Snart har hun dog snoet Hae-joon om sin lillefinger… ’Decision to Leave’ er en frapperende romantisk thriller, hvor lidenskab og retfærdighed er omdrejningspunkterne. Park Chan-wook (‘Oldboy’, ‘Handmaiden’ mm.) vandt helt forudsigeligt prisen for bedste instruktion ved filmfestivalen i Cannes, hvor den vidunderligt uforudsigelige og overlegent stilfulde film havde verdenspremiere i maj.